When we started talking about a project with you at least two years ago, never in my dreams was the house as amazing & stunning & so well suited to our needs.

Project Brief

When the owners of this 40 year-old ranch in Portland's Vista Hills purchased the home in 2012, they'd fallen in love with the neighborhood and saw the home's character and potential.  What they needed was a whole-house renovation to make it ready for the next 40 years.

The homeowners tapped Gentry Construction with the task of how best to achieve a free-flowing, open main floor.  Working with the homeowner's architect, we were there at the beginning of the planning process to provide sound spatial design and buildable solutions, maintaining both the structural and aesthetic integrity of the home.

We took the house down to bare studs, took out seven walls, and set 30 new ceiling beams to support the open plan.  We brought in 8,100 cubic feet of crushed rock to regrade the lot and form a seamless transition between interior and exterior living spaces.  To top it all off, a new 800 square foot master bedroom/bathroom addition provided the homeowners with a spacious and luxurious oasis.

IMG_0800.jpg
living three.jpg
 New master bedroom in 800 square foot addition.

New master bedroom in 800 square foot addition.

Scope of project:

  • Removal of most interior walls and all of the lath and plaster, down to bare studs
  • Structural reinforcement of ceiling to allow for wall removal and open floor plan
  • New 800 square foot addition, including master,  2 baths, and pump room (for new pool)
  • Accessibly designed movement paths and thresholds throughout main level
  • Finish out 1000sf basement
  • New concrete back patio and pool deck.  Veranda extends usability of outdoor space.
Click through the project gallery below for more photos and details.

By the numbers:

  • 7 walls removed on existing main floor.
  • 1 open-plan great room.
  • 30 new ceiling beams to open up living space
  • 800 square foot addition
  • 600 square foot outdoor living space extension with veranda.
  • 8,100 cubic feet of crushed rock fill to raise the backyard up to be level with the house.